EXKLUSIVT: ”DJURGåRDEN BORDE PLOCKA BORT EKDAL FRåN KONSTGRäS”

Albin Ekdal visade i derbyt mot AIK att han är allt annat än slut. 

Vill nu se Djurgården använda det forna Serie A-proffset på i stort sett enbart riktigt gräs.

Albin Ekdal var vinters första och kanske största prestigevärvning. Det mångåriga Italienproffset har i flera år ryktats vara aktuell för en flytt hem till Djurgården, inte minst när Hjalmar Ekdal också var där och strax före årsskiftet så blev det verklighet.

På förhand hade nog många räknat med att han genast skulle bli given på Djurgårdens centrala mittfält men den mångårige landslagsstjärnan har matchats in långsamt.

I Svenska cupen blev det endast en start och hittills har han startat två av fyra matcher i allsvenskan - ett antal som säkert hade varit lägre - om inte Rasmus Schüller gått sönder.

Denna långsamma approach kring mittfältsstjärnan kan anses vara lite märklig från Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, men på många sätt är den förmodligen helt rätt. 

Sett till Ekdals skadehistorik så känns det smart, men även sett till att Djurgården har ett så brett register vad gäller centrala mittfältare.

Faktumet är att Blåränderna skulle kunna ta det ett steg längre, dels för att få ut maximalt av Ekdal men även för att spara hans kropp så mycket som möjligt - nämligen att prioritera honom i gräsmatcher. Så många matcher som möjligt på det viset - och färre på plast. 

Med detta sagt: Jag tycker att derbyt mot AIK var Ekdals klart bästa match i Djurgården och någonting helt annat än det han visat innan. 

34-åringen såg nu betydligt mer bekväm ut med bollen och därav kunde han stundtals styra spelet på ett sådant sätt som jag tror att Djurgården vill att han ska göra - men inte har gjort innan. Nu var han för mig en av derbyts bästa. 

Ekdal blir helt enkelt en klart mycket bättre spelare på naturgräs. 

Betyder detta att Ekdal nu trots allt ska bänkas hemma mot Malmö på torsdag?

Absolut inte, men mot Gais hemma tre dagar senare finns det nog spelare som kan få ut precis lika mycket som 34-åringen, på samma sätt som jag garanterat tror att Bergstrand och Lagerlöf vill ha Ekdal på planen i cupfinalen.

I allsvenskan i år har vi åtta arenor med gräs (eller hybridgräs) och åtta med konstgräs. Självklart kan inte Ekdal endast förväntas att spela åtta matcher, inte minst då Tele2 är en konstgräs arena, men det kan absolut finnas ett värde att välja ut rätt matcher. Samtliga derbyn på Tele2 och hemmamötet med Malmö FF får anses som givna, men som nämnt ovan, Gais hemma är nog en match Djurgården kan "offra" Ekdal i.

Både för att hålla honom hel, men också för att få ut maximalt av såväl honom som truppen. Jag kan inte annat än se att Djurgården konsekvent borde prioritera Ekdal på riktigt gräs. Värdet han visade mot AIK visar så mycket han ännu har i sig - framförallt på rätt underlag. 

TV:

2024-04-23T06:04:29Z dg43tfdfdgfd