REINFELDT BACKAR OM VAR: "SER DET INTE FRAMFöR MIG"

Det har varit en het potatis inom den svenska fotbollen den senaste tiden.

Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt backar nu om att införa det ifrågasatta videodomarsystemet VAR i svensk fotboll.

– Vi förde inte fram något förslag om VAR och jag ser inte framför mig det heller framåt, säger Reinfeldt till Sportbladet.

Fredrik Reinfeldt har haft det hett om öronen sedan han tillträde som ordförande för Svenska fotbollförbundet. Avgångskrav har duggat tätt och framför allt är det VAR-fråga, som Reinfeldt uttryckt sig vara för, som klubbar och föreningar runt om i landet stört sig på. 

I mars 2023 sa bland annat Reinfeldt i en SVT-intervju att han tror att videodomarsystemet VAR “är vår framtid”.

Sedan dess har flertalet elitklubbar i Sverige röstat nej till VAR och två fotbollsdistrikt har gjort detsamma. Hammarby har dessutom sedan i mars i år ett årsmötesbeslut på att arbeta för att avsätta Fredrik Reinfeldt från ordförandeposten.

I en intervju med Sportbladet backar Reinfeldt nu en aning i VAR-frågan. 

– Om jag räknat rätt har vi arton elitklubbar och två distrikt som har sagt att de inte vill införa VAR. Det respekterar vi. Därför förde vi inte fram något förslag om VAR till det föregående representantskapsmötet och jag ser inte framför mig det heller.

Angående den pågående konflikten säger sig Reinfeldt ha tid att hantera den. 

– Ja, det är min bedömning. Det är viktigt att påpeka vad det innebär att vara demokratiskt vald. För ett år sedan valdes jag och för en eventuell överprövning eller fortsättning gäller mars nästa år. 

På frågan om att Reinfeldt uttryckt att VAR är svensk fotbolls framtid svara han så här:

– Jag står fast vid att respektera de demokratiska spelreglerna. Det fanns då en diskussion om att det skulle kunna utvecklas krav på detta från Uefa. Det tror jag inte nu, med vad jag har hört. Då är det upp till oss att fatta besluten. Då är det tydligt med hur det ser ut just nu, säger han och fortsätter:

– De klubbar och beslut vi har önskar inte införande av just den här specifika tekniken.

2024-04-25T13:52:29Z dg43tfdfdgfd