EFTER VAR-NEJ: "RESTEN AV EUROPA AVUNDSJUKA"

Svensk fotboll tänker inte införa VAR.

Det är ett bevis på att svensk föreningsdemokrati fungerar, anser Svenska fotbollssupporterunionen.

Det är väldigt skönt och rimligt. Resten av Europa är avundsjuka, säger ordföranden Isak Edén.

Det var i en intervju med Aftonbladet i förra veckan som Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt sade att man respekterar de demokratiska spelreglerna och inte driver igenom videobedömningssystemet VAR.

Det innebär att Sverige är kvar som ett av få länder i Europa utan VAR. Vilket fick Tottenhams tränare Ante Postecoglou att skämtsamt säga att han skulle flytta till Sverige.

– Vi ska omfamna det här. Det borde ses som en styrka att vi är ensamma, säger Isak Edén, ordförande i Svenska fotbollssupporterunionen.

Flera olika supportergrupper i fotboll har jobbat hårt för att stoppa VAR. Edén anser att frågan avgjordes tack vare den svenska föreningsdemokratin.

– Till hundra procent, det är enbart tack vare den modellen. Annars hade vi haft VAR för länge sen, säger han.

Svagheter

Forskaren Magnus Forslund, vid Linnéuniversitetet, håller med om att det är föreningsdemokratin som avgjort frågan. Däremot anser han att det finns svagheter i de föreningsdemokratiska processerna eftersom det många gånger inte är så många medlemmar som är med och röstar.

– Frågan om VAR har engagerat, och det är bra. Kanske har det gjort att de som tidigare inte engagerat sig nu har gjort det. Men jag tror nog också att det finns de som sitter där och är irriterade och lite besvikna, medlemmar som inte engagerat sig och röstat, säger han.

Digitala omröstningar

Forslund säger att forskningen försökt lyfta det som är oroväckande med ett lågt engagemang inom föreningar. Exempelvis i klubbar som satsar väldigt mycket pengar, där informationen har svårt att nå ut till medlemmarna och där man inte vågar gå emot stora sponsorer.

– Jag skulle vilja se att fler föreningar öppnar upp sig gentemot digitala omröstningar, som kan vara rådgivande, för att på den vägen aktivera människor och väcka föreningsdemokratin – för den tror jag att vi behöver väcka, säger Forslund.

Edén håller med om att föreningsdemokratin behöver stärkas. Han hoppas att VAR-beslutet ska leda till att fler engagerar sig.

– Vi har nu sett att vi har möjlighet att påverka. Föreningsdemokratin är det finaste vi har i svensk fotboll och föreningsliv, något som inte finns utomlands. Här går det verkligen att göra skillnad, från lokala frågor till nationella, säger Edén.

2024-05-04T04:30:55Z dg43tfdfdgfd