FRICKS PIK TILL GULDKONKURRENTERNA: “BP STöRSTA UTMANAREN”

BORÅS. Malmö FF leder allsvenskan med fyra poäng.

Vem den främsta utmanaren till SM-guldet är?

– BP, säger Elfsborgs Per Frick.

Kalmar FF drog det längsta strået på Borås arena när man tog sin första seger i årets allsvenska. Efter ett drömmål av Simon Skrabb slutade matchen 1–2 och efteråt var glädjen stor i bortalaget.

Lika muntert var det inte i Elfsborg-lägret efter förlusten som nu innebär att Boråslaget bara står på fyra poäng efter fyra matcher. 

– Det är kasst. Det är tråkigt att förlora matcher och den här hemmamatchen är en sur förlust där vi har mycket att skylla oss själva, säger Per Frick.

Vad är det som inte fungerar?

– Sjukt att säga när man blir utbytt, men jag är besviken på sista forceringen. Sista 20 ändrar vi om massa ute på planen, spelare tar egna beslut och forcerar på ett sätt som vi inte ska göra eller är vana att göra. Helt plötsligt blir det långbollar, de vinner nickdueller och kontrar på oss.

Per Frick gjorde själv sin första allsvenska match för säsongen, men byttes ut i den 68:e minuten. Hans lag lyckades inte alls pressa ner Kalmar i slutminuterna.

– Det blir ju ingen forcering över huvud taget. Vi spelar desperat. Jag hade köpt om man gjorde det sista fem minuterna, men vi gör ju egentligen det efter deras 2–1-mål. Vi kastar bort den delen av matchen. I övrigt är det en jämn match och hade lika gärna kunnat gå vår väg.

Är det taktiska direktiv som gör att det blir så?

– Nej, jag tror inte att det är taktiskt. Det är någon stress att vi ska stressa oss till ett 2–2-mål, men det är inte så det funkar. Det blir tvärtom. Vi skickar en lång och så står (Lars) Saetra och nickar till sina mittfältare som får kontra. 

– Jag vet inte ens om vi har någon chans sista kvarten, säger Frick. 

I förra veckan blev det officiellt att manager Jimmy Thelin lämnar IF Elfsborg för skotska Aberdeen i sommar. Den 3 juni tar Oscar Hiljemark över posten. 

Kan det ha påverkat truppen på något sätt?

– Nej, det tror jag inte. Det är väl de som inte får spela i så fall, som blir tända till att steppa upp lite och förbereda sig på vad som komma skall. Men det är inga konstigheter. Vi ska göra samma sak under det sista och försöka få med oss så många poäng som möjligt. 

Just nu parkerar Elfsborg in på en elfteplats i den allsvenska tabellen. Toppar densamma gör Malmö FF, som har gått rent än så länge och leder med fyra poängs marginal ner till AIK.

Men det är inte någon av storklubbarna som Per Frick tippar som den största guldutmanaren till Lennart Johanssons pokal. 

– BP, svarar Frick. 

Några reportrar skrattar lätt åt svaret. 

– Vad skrattar ni åt? De ser ju vassa ut. Inte vet jag, förra året vann väl Malmö åtta raka. De ser starka ut. Vi behöver fila på mycket och får se var det hamnar.

Och om du ser bortanför BP?

– Som neutral hoppas man att lag ska utmana. Jag hoppas att vi ska steppa upp, men just nu är det svårt att tänka på något sådant. Vi behöver börja vinna matcher till att börja med. Som jag förstod så visade ändå Västerås att det går att göra bra matcher mot Malmö. 

TV: 

2024-04-23T12:00:21Z dg43tfdfdgfd