SUNDHAGES ANNORLUNDA UPPLäGG: "WIN-WIN"

Pia Sundhage har varit schweizisk förbundskapten i tre månader.

Nu leder hon laget i kvalet till EM på hemmaplan nästa sommar – en turnering som Schweiz är direktkvalificerad till.

Vi tar det som en fördel, säger hon.

Pia Sundhage har varit med om det mesta i sitt långa fotbollsliv. Men ett kvalspel till en turnering som hennes lag är direktkvalificerat till är något nytt.

Eftersom EM spelas i Schweiz är värdnationen – precis som vanligt – direktkvalificerad. Men laget är ändå med i kvalspelet för att uppladdningen inför ska bestå av tävlingsmatcher snarare än träningsmatcher. Dessutom är det bra för lagets rankning inför framtiden.

Ett nytt grepp som hyllas.

– Det är lite av en win-win-situation. Det är jättebra att vi är med i kvalet där man spelar matcher med känslan att det gäller något. Det är inte bara vänskapsmatcher, säger den 64-åriga fotbollsikonen från Ulricehamn.

"Vi ska ändå spela den första matchen"

Hon fortsätter:

– Men samtidigt, om det skulle gå lite halvtokigt är det inte hela världen för vi ska ändå spela den första matchen i EM. Den kombinationen har jag inte varit med om förut. Vi tar det som en fördel.

För hennes Schweiz började kvalspelet med en 3–1-seger hemma mot Turkiet. När TT talade med henne var hon i Azerbajdzjan – en nation som de senare besegrade med 4–0. Oavsett utgång i kvalet ska Schweiz spela öppningsmatch den 2 juli 2025 hemma i Basel.

Om det finns något EM-hajp i Schweiz ännu?

– Jag kan säga så här, ibland känner de igen damfotbollsspelare och ibland känner de igen mig när jag åker tåg. Men en hajp har det inte blivit ännu. Vid matchen mot Turkiet var det bara 5 000–6 000 åskådare på läktaren. Så vi har en väg att gå. Man får jobba hårt, prata bra, tänka klokt och göra det tillsammans.

"Människor är förväntansfulla"

I höstas fick Sundhage sparken från Brasilien efter VM där laget för första gången i historien åkte ut i gruppspelet. I januari blev hon klar som ny förbundskapten för Schweiz landslag – med kontrakt över 2025 och med hemma-EM som det givna målet.

– Jag får ju mycket härlig feedback, att jag som har varit på olika ställen hamnar här på en speciell resa till ett EM. Människor är förväntansfulla, trevliga och hjälpsamma, säger Sundhage.

EM nästa sommar blir första gången som Schweiz arrangerar ett stort fotbollsmästerskap på damsidan. De fick mästerskapet före det gemensamma budet från Sverige, Norge, Finland och Danmark.

2024-04-24T09:37:13Z dg43tfdfdgfd