PÅ FD: HELA 10 000 SIMULERINGAR: SÅ SLUTAR ALLSVENSKAN 2024

FotbollDirekt har simulerat Allsvenskan – resultatet! 

✔ Superskrällen: MFF inte alls given favorit.

✔ De åker ut i 40 procent av fallen.

✔ Djurgården inte större favorit än Bajen och AIK.

Till helgen drar allsvenskan 2024 i gång. 

På förhand håller många Malmö FF som den solklara favoriten till att vinna serien. I FotbollDirekts stora enkät från den allsvenska upptaktsträffen höll en stor majoritet av både tränare och spelare MFF som favorit. Mediekårens traditionella tabelltips håller även det Malmö som favorit till guldet.

Inför den allsvenska premiären på lördag har FotbollDirekt, med hjälp av statistiktjänsten Opta, simulerat allsvenskan 2024 tio tusen gånger – och resultatet är sannerligen överraskande. Opta håller nämligen IF Elfsborg som knapp favorit till att ta hem SM-guldet.

Av tio tusen simuleringar vinner Elfsborg allsvenskan 2024 i 31,7 procent av fallen – medan MFF tar hem guldet i 31,6 procent.

Opta håller BK Häcken som tredjefavorit, och Djurgården och Hammarby på delad fjärdeplats. AIK spås få ett rejält upplyft efter fjolårets fiasko, och är femtehandsfavorit till att vinna allsvenskan.

Sannolikhet att vinna Allsvenskan, enligt Optas simuleringar.

Fjolårssuccéerna IFK Värnamo och Kalmar FF vinner allsvenskan i 1 respektive 0,9 procent av simuleringarna – medan IK Sirius, som gjorde en stark höstsäsong, vinner i 1,1 procent av fallen.

De åker rakt ur

Optas simuleringar visar att Brommapojkarna slutar på plats 15 eller 16, och åker ur allsvenskan, i 41 procent av fallen. Halmstads BK åker direkt ut i 31,9 procent, medan nykomlingarna Västerås SK och Gais ryker i 20,8 respektive 20,5 procent av simuleringarna.

Sannolikhet att sluta på plats 15 eller 16 och åka ur allsvenskan

Vinnarfavoriterna Elfsborg och Malmö FF åker ur serien i mindre än 0,1 procent, medan AIK har 2,1 procent risk att sluta på nedflyttningsplats.

Tabellen enligt Opta:

  1. IF Elfsborg
  2. Malmö FF
  3. BK Häcken
  4. Djurgårdens IF
  5. Hammarby IF
  6. AIK
  7. IFK Värnamo
  8. IK Sirius
  9. Kalmar FF
  10. Mjällby AIF
  11. IFK Norrköping
  12. IFK Göteborg
  13. Gais
  14. Västerås SK
  15. Halmstads BK
  16. IF Brommapojkarna

Se Optas fullständiga statistik nedan:

Fotnot: Optas simuleringar är baserade på spelodds, Optas egen statistik samt Opta Power Ranking, som är ett globalt rankingsystem av över tretton tusen lag.

***

2024-03-28T10:56:42Z dg43tfdfdgfd