OPERATIONEN SäTTER STOPP: "ALDRIG GåTT Så FEL"

En av många operationer blev helt fel för SM-guldvinnaren Mikael Wikstrand.

Efter två år borta från ishockeyn tvingas han nu lägga av.

Det är lätt att sitta och spy galla över läkaren nu, att tycka att han är världens största idiot, säger Wikstrand till VF.

Wikstrands sista ishockeymatch blev i finalserien där han och Färjestad vann SM-guld 2022.

Nu öppnar 30-åringen upp om skadehelvetet som följde.

Den initiala domen: "en skada på inre ledband och menisk" ledde till operationsbordet. Där skedde ett ödesdigert misstag. Läkaren opererade snett, utan att Wikstrand visste om det.

– De fixade till allt så mycket det gick utan att vi fick vetskap om det, säger den tidigare VM-spelaren till Värmlands Folkblad.

"Lade sig platt"

Men skadan var redan skedd.

– Inför den tredje operationen kom läkaren in och lade sig platt. Han berättade att han tagit hand om tusentals patienter och att det aldrig gått så fel någon gång.

Vid den här tidpunkten hade Wikstrand redan insett att säsongen 2022–23 var körd. Efter den tredje operationen fanns nytt hopp, men sommaren 2023 skulle även det skjutas ner. Smärtan fanns kvar, och efter en vinter av lösningssökande fick 30-åringen till slut inse att karriären var över.

"Är den mänskliga faktorn"

VF: Hur känner du inför läkaren och det han gjorde?

– Det är lätt att sitta och spy galla över honom nu, att tycka att han är världens största idiot. Samtidigt är det den mänskliga faktorn som felat, och ju högre uppsatt du är i samhället desto större blir konsekvenserna av de misstagen. När jag slog en ”indianare” så är det också ett misstag, den mänskliga faktorn kommer alltid slå till. Det hade varit tråkigt om det hänt under en knäoperation för vem som helst, men kanske ännu lite tråkigare att det hände en som behövt sitt knä till att utöva sitt yrke, säger Wikström.

2024-04-24T15:38:08Z dg43tfdfdgfd