NYKOMLINGEN IMPONERADE – PRESSADE GULDFAVORITEN

Elitserien är tillbaka i Norrköping och nykomlingen Vargarna visade direkt att man förtjänar sin plats i speedwayens högstaliga.

Inte förrän i det allra sista heatet kunde guldtippade Västervik säkra segern, 47–43 till slut.

Den högsta serien är egentligen stängd. Men efter att ha tappat ekonomiskt krisande lag som Vetlanda och Masarna de senaste åren, vilket i fjol gav en omständligt ojämn tabell med sju lag, välkomnades Vargarna tillbaka i finrummet till den här säsongen.

Rent sportsligt ser det ut att ha varit ett helt korrekt beslut.

Norrköpingslaget fick en mardrömsstart på sin första elitseriematch sedan 2014. Men Västerviks femetta i första heatet av tisdagens premiär antydde ingenting om vad som komma skulle på Kråkvilan, som stadens speedwayoval kallas.

Under vårens upptaktsträff fick Västervik flest röster när lagledarna skulle gissa var SM-guldet hamnar 2024, men den här kvällen hade laget fullt sjå med nykomlingen.

Anförda av dansken Niels-Kristian Iversen – 15 av 18 möjliga poäng under kvällen – tog sig hemmalaget tillbaka och pressade det Västervik hela vägen in i mål.

Inför det sista heatet var det helt jämnt, 42–42, men då visade Västervik klassen. Britten Roger Lambert tog sin fjärde heatseger för kvällen, Max Fricke blev tvåa, och smålänningarna vann med 47–43.

Regerande mästarna i Dackarna inledde med gasen i botten. 55–35 hemma mot fjolårets grundserietrea Piraterna var ett styrkebesked.

Övriga premiärresultat: Rospiggarna–Lejonen 36–54, Smederna–Indianerna 43–47.

2024-05-07T19:14:17Z dg43tfdfdgfd