KLYFTORNA öKAR: "UEFA GöR SIG EN OTJäNST"

Klyftorna mellan herrarna och damernas Champions League växer till nästa säsong.

Herrarna, som redan i år får 24 miljarder kronor mer av Uefa, ökar sin pengapott.

Samtidigt växer inte damernas med en enda krona.

Det är olyckligt, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Herrarnas och damernas Champions League befinner sig i ekonomiskt skilda världar. De 205 miljoner kronor som damernas turnering fick av det europeiska fotbollsförbundet Uefa inför årets säsong är en bråkdel av herrarnas 24 miljarder.

Därför överraskar Uefas budget för säsongen 2024–25.

Uefa ökar den ekonomiska satsning på herrarnas Champions League med fyra miljarder kronor. Turneringen får en total summa på 28 miljarder kronor. Anledningen är det nya CL-format som introduceras för herrarna kommande säsong.

Samtidigt tänker sig Uefa en oförändrad budget för damerna, alltså ungefär 205 miljoner kronor – eller 0,7 procent av herrarnas kommande pengapott.

"Just nu är budgetplanen samma som säsongen 23–24 eftersom säsongen 24–25 är det sista året av den första kommersiella fasen av den centraliserade Uefa Women's Champions League, vilket är frånkopplat från herrarnas", skriver Uefa i ett mejl till TT.

Ändrar inte gammal plan

Allt följer nämligen en sedan länge utlagd plan. Damernas Champions League ska få sin ekonomiska ökning först säsongen 2025–26, i nästa kommersiella fas.

– Det är ingen överraskning. Vi har känt till det. Men vi hade väl, precis som alla, hoppats på att det skulle satsas snabbare sett till hur snabbt intresset växer. Samtidigt vet vi att Uefa är en stor koloss att vända, säger Häckens klubbchef Marcus Jodin.

Häcken spelar på torsdagskvällen kvartsfinalretur borta mot Paris Saint-Germain i årets CL-turnering. Klubbchefen är kritisk mot nästa säsongs budgetförslag.

– Jag tycker att Uefa gör sig en otjänst. Jag tror att de med ganska enkla medel hade kunnat justera upp budgeten för damernas Champions League sett till den utvecklingen som varit, säger Jodin och fortsätter:

– Man kan tycka att Uefa borde var mer snabbfotade och reagerande på utvecklingen, oavsett vad man har sagt i sina rapporter och planer tidigare.

Finns frustration

I stället får Europas damelitklubbar vara tålmodiga, och hoppas på en värdig ökning i framtiden.

– Mina förväntningar efter nästa justering är att det åtminstone ska vara marknadsmässig ersättning. Just nu är vi ganska långt i från det vilket gör att det finns en frustration ute hos många klubbar, och den delar vi, säger Jodin och avslutar:

– Men jag tror snarare på kraften att driva frågan framåt än bitterheten att vi inte är där än.

2024-03-27T05:08:52Z dg43tfdfdgfd