BRYNäS GLäDJEKVäLL – TILLBAKA I SHL

Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL.

Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1.

Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

23 mars 2023: tårar bland supportrar och spelare hemma i Gävle sedan Brynäs förlorat den femte kvalmatchen i SHL mot Malmö och för första gången åkt ur SHL/elitserien.

23 april 2024: Klubbor, handskar och hjälmar flyger upp i luften när segerrusiga Brynässpelare firar efter fjärde raka segern i den hockeyallsvenska finalserien över Djurgården och är tillbaka. Glädjen och lättnaden är enorm. En stor Brynäsklack på plats i Stockholm får fira att de 13-faldiga svenska mästarna är tillbaka i finrummet.

Brynäs tog snabbt greppet även om det fjärde finalmatchen.

Blixtmål

Oliver Tärnström sköt 1–0 i första perioden och i början av andra slog laget till två gånger på 25 sekunder.

Veteranen Greg Scott gjorde 2–0 och Tärnström satte elegant 3–0-pucken med en fint från forehand till backhand och en lyftning via ribban.

Tärnström, son till AIK-ikonen Dick Tärnström, och fostrad i Djurgårdens ärkerival, gjorde i förra finalen i Stockholm sitt första mål detta kalenderår.

Och följde upp med två till i matchen efter.

Favorit som höll

Brynäs var storfavorit inför säsongen att ta steget upp direkt – och motsvarade förväntningarna.

Anförda av kulturbärare som backen Simon Bertilsson och forwardsspelarna Anton Rödin och lagkaptenen Johan Larsson, som återvände från NHL förra säsongen bara för att åka ur SHL.

De blev kvar i Brynäs och tillsammans med transatlanter som Greg Scott, succéförvärven Jack Kopacka, Tyler Kelleher och Jordie Benn har de visat klassen.

Serieseger med 17 poängs marginal, 12–1 i slutspelsfacit och en enda förlust (mot Karlskoga i den tredje kvartsfinalen) på säsongens sista 23 matcher i serie och slutspel.

Djurgården fick energi av Edvin Hammarlunds 1–3-reducering i mitten av andra perioden, men kom aldrig riktigt nära i den här matchen heller.

Brynäs succémålvakt Damian Clara, italienaren på lån från Färjestad, rånade Kevin Karlsson på ett "givet" mål i den tredje perioden.

Djurgården, svensk ishockeys mesta mästare med 16 SM-guld, var i Brynäs läge i fjol men missade och får nu fortsätta i hockeyallsvenskan för tredje säsongen i rad.

2024-04-23T20:05:03Z dg43tfdfdgfd