"700 MILJONER KRONOR På BANKEN RäCKER INTE"

Malmö FF spelar i en egen ekonomisk liga i Sverige.

Trots övertaget blev kampen om SM-guldet med Elfsborg i fjol en målskillnadsaffär.

Bara att ha 700 miljoner kronor på banken räcker inte. Du måste också göra jobbet, säger tränaren Henrik Rydström.

Det är möjligtvis den mest uttjatade tesen inom svensk herrfotboll: Malmö FF borde jogga hem SM-guldet med tanke på den välfyllda kassakistan som skåningarna har tack vare sex gruppspel i Europa de senaste tio åren.

– Jag kan förstå att många säger så, samtidigt var vi tre poäng från allsvenskt poängrekord förra säsongen. Så svaret är rätt enkelt: Elfsborg gjorde det också jäkligt bra, säger tränaren Henrik Rydström.

Han tog över MFF inför förra säsongen och inledde med åtta raka segrar.

"Öppnade rekordartat"

– Vi öppnade allsvenskan rekordartat, men Elfsborg hade väl också en liknande svit. Det var bara det att de påbörjade den i omgång tre. Så de hängde på, säger Rydström.

Malmö redovisade 701,6 miljoner kronor i eget kapital vid slutet av 2023. Näst mest hade Djurgården på drygt 261 miljoner kronor.

– Bara att ha 700 miljoner kronor på banken räcker inte. Du måste också göra jobbet, ha en bra daglig verksamhet, hitta rätt med nyförvärven. Vi gjorde det i stor utsträckning, men det gjorde Elfsborg också.

Efter sjundeplatsen 2022 blev det inget Europaspel för MFF förra säsongen. I sommar ska det svenska mästarlaget kvala till Champions League.

– Det finns många utmaningar med det, men den stora är att inte tappa nivå i allsvenskan, säger Rydström.

Kvalomgångarna är något helt annat än ett eventuellt spel i det nya ligaformatet som väntar i Europafotbollen i höst, poängterar han.

– Vi har tittat mycket på hur det rent statistiskt sett ut i kvalomgångar i Europa. Vad är trenderna för de lag som går vidare? Det är tydligt att omställningsspelet och fasta situationer är viktiga i dubbelmöten i kvalet.

"Nobelpristagarnivå"

Inför sin första säsong i MFF sade litteraturvetaren Henrik Rydström att hans lag skulle spela som en fotboll som liknar favoritförfattaren och Nobelpristagaren Eyvind Johnsons rytmiska språk.

Så, hur blev det?

– Vi spelade rätt långsamt i vissa delar, men med en musikalitet. Precis som Eyvind Johnson. I vissa stunder touchade vi ändå hans nivåer – det var Nobelpristagarnivå. Sedan var det några stunder som var rätt mediokra också. Då var det inte Eyvind-nivå, säger han och skrattar.

2024-03-30T06:15:59Z dg43tfdfdgfd