UPPGIFTER: TOPIAS LEINONEN FLYTTAR TILL MORA

Mora tappar succéfinländaren Waltteri Ignatjew till NHL. 

Nu uppges då klubben plocka in en NHL-draftad finländare, 20-årige Topias Leinonen, för att fylla ut målvaktsparet. 

Efter sin succésäsong där han utsågs till HockeyAllsvenskans bästa målvakt så lämnar Waltteri Ignatjew nu Mora då han har skrivit NHL-kontrakt med Calgary Flames. Sedan dess har dalaklubben värvat in Carl Lidö från Hockeyettan som en av två målvakter. 

Nu uppges Mora också vara på väg att spika målvaktssidan. 

Buffalo Sabres-insidern Kris Baker skriver på plattformen X att Topias Leinonen ska vara på väg till Mora för spel i HockeyAllsvenskan nästa säsong. 

Förstamålvakt i U18-VM – men kom inte med till JVM

Topias Leinonen var förstemålvakt för Finland på U18-VM 2022 och fick då med sig en bronsmedalj med hem. Strax efter mästerskapet så var det dags för NHL-draften och där valdes Leinonen tidigt av Buffalo Sabres

Buffalo plockade upp finländaren i andrarundan som 41:a spelare och han valdes därmed först av målvakterna i draften. 

Men sedan dess har det varit en jobbig resa för den numera 20-årige målvakten. Han har lidit av stora skadeproblem som han begränsat honom. Leinonen gick då från att vara förstamålvakt i Finlands 04-kull till att inte ens bli uttagen i JVM-truppen inför turneringen i Göteborg i vintras på grund av skadebesvären. 

Den senaste säsongen spelade målvakten då endast fyra matcher i Liiga med JYP, två matcher på lån hos KeuPa HT i andraligan Mestis samt elva matcher med JYP:s juniorlag. Under sin korta karriär har Leinonen spelat 18 matcher i Liiga där han har haft 84,4 räddningsprocent och 3,90 insläppta mål per match. 

Nu återstår det att se om han kan vara skadefri och få ett lyft i karriären igen via en eventuell flytt till Mora.

TV: Patrik Puistola tvåmålsskytt i Finlands seger

2024-05-04T18:40:54Z dg43tfdfdgfd