MIKKEL ERIKSEN: "PRATAR MED SVENSKA KLUBBAR"

Han är Espen Knutsens brorson och ett av Norges största framtidsnamn. Till nästa säsong ser Mikkel Eriksen ut att flytta till Sverige.

– Jag har inte helt bestämt mig men jag pratar med svenska klubbar, berättar talangen för Hockeysverige.se.

ESBO (HOCKEYSVERIGE.SE)

Espen Knutsen är en av Norges största spelare genom alla tider och en stor profil inom Djurgården inte minst. Nu är ikonens brorson på väg fram.

Mikkel Eriksen, född 2007, är en av landets mest lovande spelare och är redan i år en ledande spelare i U18-VM.

– Det är jättekul. Man får möta många duktiga spelare. Möta Kanada, USA och det här är en upplevelse för livet, säger norrmannen.

Förra året lyckades Norge hålla sig kvar i U18-VM via ett kval. Men i år har man ett starkare lag och vann exempelvis med 5-3 mot Lettland i gruppspelet. Nu ser man också ut att kunna ta sig till en kvartsfinal.

Vad säger du om årets upplaga av Norge?

– Vi har pratat om att vi har pratat om ett bättre lag i år. Det är en bra grupp och vi hoppas vi kan ta oss till en kvartsfinal. Jag får spela med bra spelare och vi skapar mycket offensivt.

Inledde säsongen i Örebro: “Lite tidigt att dra hemifrån”

För Mikkel Eriksens del har det blivit ett mål hittills i turneringen. 16-åringen är med som underårig och är en viktig del i ett ungt norskt lag.

Faktum är att forwarden också började säsongen i Sverige och Örebro, men valde trots en stark inledning av säsongen att lämna och flytta hem till Vålerenga igen. 

– Jag började i Örebro och spelade lite J20 och lite J18. Jag gjorde det bra men jag tyckte det var lite tidigt att dra hemifrån.

Totalt blev det 22 poäng på tio matcher i J18 Region, samt ett mål på sex matcher i J20 Nationell. 

I Örebro var han också lagkamrat med Niklas Aaram Olsen, som även han är med i U18-VM. Kollar vi också på Norges trupp är det fem stycken som hör hemma i Sverige.  

– I fjol var det jag vet inte hur många, 15 07:or som drog till Sverige? Jag tror det bara kommer bli fler och fler. Som i Örebro, det var en jättebra organisation och man blir en väldigt duktig hockeyspelare av att spela i Sverige.

Vill till Sverige: “Speciellt nästa säsong”

Mikkel Eriksen spelade under säsongen två matcher i den norska högstaligan samtidigt som det blev hela 47 poäng på 23 matcher i landets J20-serie.

Men nu är siktet instället på en återkomst till Sverige.

– Ja, speciellt nästa säsong. Jag har inte helt bestämt mig men jag pratar med svenska klubbar. Det kommer bli avklarat efter VM. 

Farbror Espen Knutsen var under sin karriär starkt förknippad med Djurgården, där han gjorde 240 matcher och lika många poäng. “Shampo", som han kallades var också känd för sitt fina hårsvall och vann ett SM-guld i Stockholm.

Hade du kunnat tänka dig att spela för Djurgården framöver?

– Jag kollade en del på Djurgården och har hört att han satte något rekord där. Jag har kollat en del på svensk hockey och Djurgården är en fin klubb med en bra organisation så i framtiden kan det ske.

Likheterna med Espen: “Båda har bra blick för spelet”

Espen Knutsen vann under sin karriär tre guld i Norge och ett SM-guld med Djurgården år 2000. Samma år var han också dominant i slutspelet med 21 poäng på 13 matcher.

Vad har han betytt för dig?

– Han har betytt jättemycket. När jag spelar stora matcher ger han mig tips för att bli bättre. Han är en viktig bricka för att bli en så duktig hockeyspelare som möjligt.

Mikkel Eriksen är också en offensiv spelare som ska producera framåt. I U18-landslaget har han exempelvis stått för elva poäng på sex matcher den här säsongen, som underårig.

Finns det några likheter mellan dig och Espen?

– Jag har hört att vi båda har bra blick för spelet och bra spelsinne.

 

TV: Linus Söderström får Stefan Liv Memorial Trophy

2024-04-30T10:08:59Z dg43tfdfdgfd