GULDDRöMMEN KROSSAD FöR SMåKRONORNA – FöRLORAR SEMIFINALEN MOT KANADA

Det blir ingen tredje raka final för Småkronorna på U18-VM.

Gulddrömmen krossas i semifinalen mot Kanada då Sverige förlorar med 5-4 efter en mardrömsstart där Kanada ledde med 4-0 i första perioden.

När Kanada och Sverige möttes i premiären av U18-VM så vann kanadensarna med 6-3 efter att ha haft 4-1 efter första perioden.

Nu möttes lagen återigen i semifinalen för att avgöra vilka som ställs mot USA i finalen – men tyvärr för svensk del så blev det samma utfall med kanadensisk seger. Detta trots att Sverige hämtade upp ett 5-1-underläge till 5-4 i slutet av matchen.

Småkronorna fick en mardrömsstart på matchen då Kanada kom ut och satte gasen i botten direkt från nedsläpp. 1-0 kom redan efter drygt två minuters spel. Senare klev den 16-årige supertalangen Gavin McKenna fram och gjorde 2-0 efter en soloprestation för sitt sjunde mål och 16:e poäng i turneringen. Strax efteråt kom även 3-0 då Tij Iginla, son till legendaren Jerome Iginla, blev målskytt.

3-0 till Kanada redan efter åtta minuter där lönnlöven skjutit tre mål på fyra skott gjorde att Sveriges förbundskapten Johan Rosén fattade beslut att ta timeout. I slutet av perioden kom dock 4-0 då svensk-kanadensaren Ryder Ritchie – son till tidigare MoDo-profilen Byron Ritchie – satte sitt tredje mål för turneringen och det såg då mörkt ut för Sverige.

Viggo Nordlund tvåmålsskytt för Sverige

Småkronorna höjde sig dock rejält i andra perioden och kom också tillbaka. Viggo Nordlund reducerade tidigt efter passning av lagkaptenen Linus Eriksson. Men Kanada gjorde sedan 5-1 strax därpå.

Sverige tog dock över matchbilden mer och mer och krympte ledningen då Viggo Nordlund gjorde sitt andra mål i matchen. Då Kanadas Frankie Marrelli fick matchstraff i slutet av mittperioden fick Sverige en gratisbiljett in i matchen via ett fem minuter långt powerplay.

De lyckades dock inte förvalta det långa powerplay-spelet i slutet av andra och början av tredje men Sverige lyckades ändå reducera ytterligare. Viggo Nordlund höll sig framme igen – men den här gången som framspelare. Han lade en läcker passning till Victor Eklund som satte 5-3, åtta minuter in i tredje.

Får möta Slovakien i bronsmatch

Efter målet tog Småkronorna över matchbilden helt och hållet medan Kanada blev passiva och började backa hem. Då kom även 5-4 där Hugo Orrsten höll sig framme framför mål och petade in pucken och Sverige var nu bara ett mål bakom med sex minuter kvar.

När det återstod fyra minuter av matchen så fick Sverige då också ett drömläge för kvittering då de fick chansen i powerplay. Men det blev inget mål och Småkronorna fick fortsätta jakten i fem-mot-fem.

De plockade ut målvakten för en extra anfallare med minuten kvar men lyckades inte sätta det där 5-5-målet utan i stället kunde Kanada hålla undan och vinna med 5-4 och Småkronornas gulddröm krossas därmed.

Det blir därmed ingen tredje raka final mellan Sverige och USA i U18-VM utan Kanada vinner och spelar final i morgon medan Sverige i stället ställs mot Slovakien i bronsmatch.

Kanada – Sverige 5–4 (4-0,1-2,0-2)

Kanada: Liam Greentree, Gavin McKenna, Tij Iginla, Ryder Ritchie, Henry Mews.

Sverige: Viggo Nordlund 2, Victor Eklund, Hugo Orrsten.

TV: Will Ferrell dyker upp i AIK-tröja

2024-05-04T17:55:50Z dg43tfdfdgfd