TRE PUNKTER: ”MATCHENS STORA GIGANT”

STOCKHOLM. AIK krossade IFK Norrköping på Friends efter en galen match.

Här är FotbollDirekts Fredrik de Rons tre punkter från målkalaset.

AIK:s första halvlek

Inför hemmamatchen mot IFK Norrköping ställde många sig frågande till hur AIK skulle klara av att hantera storförlusten mot Malmö FF senast. Inledningsvis såg svaret på den frågan ut att vara: Alldeles utmärkt. Gnaget inledde matchen mot IFK Norrköping på bäst tänkbara sätt, och stod för den bästa svartgula halvleken vi sett under denna säsong. AIK rullade boll på ett övertygande sätt, och spelade sig fram till chans på chans i den första halvleken. Lägg därtill att bollarna in i boxen förvaltades gång på gång. I den första halvleken på Friends var det ett AIK som vi inte har sett sedan fjolårets sista match – 3–1-vinsten hemma mot IFK Värnamo. 

Ismaila Coulibaly!!!

Lånet från Premier League-klubben Sheffield United har inledningsvis haft en tuff sejour i AIK. 23-åringen har bjudit på ett antal prestationer som lämnat mycket att önska, och han har varit starkt kritiserad av supportrarna. Mot IFK Norrköping stod Coulibaly för säsongens bästa insats, och var stundtals helt dominant på det centrala mittfältet. Maliern styrde och ställde, manade på sina lagkamrater och visade konstant att han ville ha bollen. En talande sekvens var när Bersant Celina tidigt i den första halvleken valde att dribbla i stället för att passa. Coulibaly, som befann sig i närheten av sin lagkamrat, tog sig för pannan i en gest som utstrålade: ”Vad håller du på med, ge mig bollen för i…”. Den fina prestationen skulle senare krönas med ett strålande vackert solomål som gav AIK en biljett tillbaka in i matchen. Senare skulle det bli ytterligare ett mål för 23-åringen. Matchens stora gigant!

Var står Peking egentligen?

IFK Norrköping fick en tuff start på säsongen. Andreas Alms sejour i klassikerklubben inleddes med en total överkörning mot Malmö FF i premiärmatchen, följt av en kanske ännu större överkörning mot Mjällby AIF. Sedan dess har Peking växt in i säsongen och stått för prestationer som övertygat. Mot AIK fick vi däremot se ett IFK Norrköping som blev totalt utmanövrerade i 70 minuter av matchen. Den första halvleken var en katastrof, enligt Arnor Traustason. Den andra halvleken började bättre och Alms mannskap fick in två snabba mål direkt efter paus. Chockmålen väckte Peking, som efter det tryckte ned AIK ganska rejält. Men AIK tog kommando i matchen igen och IFK Norrköping stod totalt sett för två svaga halvlekar. Frågan som kvarstår är var Peking egentligen står. En högstanivå som är hög, men en ojämnhet som måste vara oroväckande för Andreas Alm.

2024-05-05T16:22:15Z dg43tfdfdgfd