"Så HäR SER AIK UT ATT STäLLA UPP MOT NORRKöPING – MEN DETTA OROAR Så KLART"

STOCKHOLM. AIK tränade under fredagen i strålande solsken och närmare 20 grader. 

Det var rätt uppenbart hur AIK-elvan ser ut att formeras på söndag – samtidigt som saknaden av Anton Salétros så klart oroar rejält.

Karlberg i soligt och varmt väder är rätt oslagbart. Ett starkt minne är från 2019 mitt i julis värmebölja när Enoch Kofi Adu spelade i långbyxor i 30-gradig värme samtidigt som Rikard Norling instruerade sina spelare i träningsjacka. “Jag måste svettas ut några liter, det är skillnad mot dig som är så jävla fit”, sa Norling då när jag ställde den givna frågan.

Under fredagen var det i stället Ismael Diawara som gav undertecknad en hyllning för min touch på volley fram till målvakten efter en missriktad krossboll från en medspelare: “DÄR är touchen” skrek Diawara och sa efter träningen att jag ska vara stolt. Sånt här piggar förstås upp! 

Men nog om mig nu. AIK-elvan mot Norrköping på söndag lär formeras på följande sätt utifrån hur det såg ut på matchspelet under fredagen:

Kristoffer Nordfeldt (tillbaka efter att ha varit krasslig inför MFF) – Mads Thychosen, Benjamin Tiedemann Hansen, Sotirios Papagiannopoulos, Axel Björnström - Rui Modesto, Bersant Celina, Ismaila Coulibaly, Taha Ayari – Dino Besirovic, Ioannis Pittas

Som ni ser, ingen Eskil Edh, Anton Salétros eller Omar Faraj – ingen tränade med laget under fredagen. I stället syntes Salétros först till efter att AIK-spelarna lämnade Karlbergs gräsmatta då mittfältaren skulle ut och springa lite och mittfältsstjärnan kan vad jag hör bli borta ett par veckor. Detta är så klart mycket oroande för Gnaget som behöver sin bästa spelare på planen i jakten på de allsvenska topplaceringarna.

Med Salétros out får Bersant Celina ett ännu större ansvar på mittfältet, ett ansvar som jag i och för sig tror att norrmannen växer av ytterligare. Eskil Edh utgick tidigt skadad mot MFF men på ytterbacksposterna finns ju två bra namn i Thychosen och Björnström så där är det inte lika oroande. Tappet av skadade Omar Faraj är däremot stort. Han var riktigt, riktigt bra i derbyt mot AIK men har sedan dess inte spelat. Hittills tycker jag att Faraj överglänst Pittas i årets allsvenska, vilket säger en del då cyprioten av många anses vara en av seriens absolut bästa anfallare.

Med tanke på hur AIK efter två raka segrar föll med brallorna nere mot MFF senast med 5-0 är det minst sagt viktigt med en trea på söndag hemma mot Norrköping för att studsa tillbaka – och ska jag vara ärlig verkar det trots det pinsamma nederlaget på Eleda stadion vara mycket bra stämning i truppen.

John Guidetti var med i matchspelet med laget utan västar och närmar sig säkerligen speltid i allsvenskan. Glädjande också att se Alexander Milosevic i matchspelet. Däremot stod mittbacken vid sidan när det övades fasta situationer för att inte belasta huvudet. Jag pratade med Alex efteråt som sa att det först är nu som han ser ljuset i tunneln och att han återigen känner glädje med fotbollen efter den långa tid som han varit borta.

I väntan på Milosevics comeback är dock Tiedemann Hansen och Papagiannopoulos ett mycket bra och slagkraftigt mittbackspar, så här har ju Henning Berg ändå stor kvalitet redan nu. 

TV: AIK-talangen om sina rötter i Brasilien och Guatemala 

2024-05-03T18:14:53Z dg43tfdfdgfd