SUPERSKRäLLEN På BRAVIDA ARENA – PITEå äR SVENSKA CUPMäSTARE 2024

Svenska cupen har avgjorts.

Piteå IF van Svenska cupfinalen mot BK Häcken på Bravida arena.

I dag avgörs det vem som får lyfta säsongens första pokal.

BK Häcken tar emot Piteå IF i finalen av svenska cupen.

I semifinalen slog Häcken ut de regerande mästarna Hammarby IF efter straffar. Piteå tog sig till finalen genom en 3–2-vinst mot FC Rosengård efter förlängning.

Lagen möttes så sent som i lördags. Då vann Häcken med 3–1 efter att ha vänt tidig Piteå-ledning.

Efter att finalen sparkats igång tog Häcken kommandot och skapade några riktigt farliga lägen. Bland annat räddade Piteå bollen på mållinjen, i den 13:e minuten. Detta efter att Piteå-målvakten varit snett ute vid straffområdeslinjen. Hemmalaget tryckte därefter på allt mer.

I den 24:e minuten kom tredje farliga läget för Häcken. Ett skott från höger i straffområdet prickade utsidan av kryssribban och ut till inspark. Piteå låg farligt till där och då.

Men sen hittade man en bra rytm i offensiv riktning.

I den 32:a minuten kom Piteås Imo loss i ett friläge, men målvakten Jennifer Falk räddade skottet snyggt. Det följdes upp av ett jätteläge kort efteråt för gästerna.

Spelet kom in i ett böljande tempo därefter, mestadels på grund av svagare försvarsspel från båda lagen.

Piteås Josefin Johansson uttalade sig i paus:

– Det känns som att vi stänger ytorna centralt. Sedan behöver vi komma upp lite högre upp i banan. Det kommer annars bli ganska jobbigt att spela så hela matchen. Det blir farligt när vi kommer in i deras straffområde så vi får försöka hitta vägar in dit, säger hon till SVT och fortsätter:

– Vi får jobba i försvarsspelet ganska mycket. Det gäller att ställa om när vi vinner boll så att vi tar oss ur deras press snabbare och kan börja spela. Jag tror vi kommer få fler lägen i andra halvlek, så förhoppningsvis kan vi sätta dit dem.

I Häcken var det Alice Bergström som uttalade sig i halvtid:

– Det känns som att vi har kontroll. Vi skapar mycket lägen. Sedan har de några omställningar som vi får se upp med. Jag tycker att jag och (Hanna) Wijk har hittat ett bra samarbete ute på kanten. Jag får mycket förtroende och uppmuntran att köra mitt spel så det är kul, säger hon till SVT.

Direkt efter visslan var det Häcken som gick framåt för att jaga ett ledningsmål. Man tryckte ner Piteå snabbt och kom till ett farligt läge efter bara några minuter.

Piteå har haft svårt att få till ett eget spel.

Inhoppande Rosa Kafaji har inlett matchen intensivt. Bara några minuter efter inhoppet, i dryga 60:e minuten, blir hon varnad efter några hårda dueller.

Piteå får straff på tilläggstid och avgör finalen. Inbytte Emma Viklund var säkerheten själv från elva meter och gjorde 0-1.

En jätteskräll är minuter senare ett faktum, när slutsignalen blåses av.

Piteå IF är Svenska cupmästare 2024!

***

Startelvor:

BK Häcken:

Falk – Wijk, Rybrink, Löwing, Nelhage – Curmark, Sörensen – Bergström, Csiki, Sandberg – Larisey.

Piteå IF:

Leshnak Murphy – Löfqvist, Ikidi Michael, Carlsson – Aronsson, Holm, Johansson, Green – Edlund, Imo, Henriksson.

TV:

2024-05-01T14:11:19Z dg43tfdfdgfd