STAFHAMMAR: "DJURGåRDEN GöR RäTT MED COLOMBIA"

Djurgården fortsätter att titta utländskt.

Efter en lovande allsvensk start så kom en rejäl nit i derbyt. 

Sportchef Jean Balawo signalerar nu emellertid omgående att mer är på gång. 

I går valde han att bekräfta FotbollDirekts uppgifter om att man har kontakt med flera klubbar där borta.

FotbollDirekts kommentator av damallsvenskan är Lovina Stafhammar och hon väljer att mestadels sätta plus kring det som nu har blivit känt – men konstaterar ändå likväl att det finns om och men. 

– Djurgården har imponerat mycket på mig. De har förvisso mött “enklare” lag men spelet har sett bra ut och klubben har gjort en del mål. Men i senaste matchen mot Hammarby såg man klasskillnader, säger hon och resonerar:

– Å andra sidan tycker jag att Djurgården äger första halvlek och gör en bra match utifrån förutsättningarna. Även nyförvärven har visat sin plats och gjort stora avtryck på Djurgården speciellt japanskan Koyama och värvningar man kan vara stolta över. Djurgården har ett bra lag i år efter fjolårets spelarflykt.

När nu ansträngningar är på väg borta i Sydamerika och med representanter på plats i kommande U17-VM ser hon något förtroendeingivande i det. Men samtidigt så återstår ett stort steg till att kunna utmana högre upp. 

– Att vara och kolla på talanger utomlands är såklart en bra väg för att utveckla klubben och i framtiden kunna sälja spelare. Men jag tycker nog att de först borde satsa på att hänga med i den svenska satsningen och inte minst publikmässigt, som Sessy Åsland sa i intervjun med FD efter matchen. 

Stafhammar fortsätter: 

– Mer publik och mer engagemang ger Djurgården mer uppmärksammat och spelare runt om i världen vill komma till klubben. Det är ändå viktigast mot nästa steg för klubben. 

Hur ser du specifikt på just Colombia?

– Spännande att de är där och kollar på talanger. Under fjolårets VM så imponerade Colombia och jag tror att alla fick upp ögonen för deras unga lag som spelar otroligt rolig och fin fotboll. Så efter mästerskapet så är det en bra och inte så oväntad marknad. 

– Jag tror att en hel del svenska klubbar kommer bara på plats under mästerskapet som sker i september för att kolla talanger. Sedan har alla klubbar olika förutsättningar att köpa hem talanger till Sverige, men många i Sverige har fått fram världsspelare så det är ett attraktivt land att komma till. 

Lovande kring Djurgården alltså - men du är också lite kritisk…?!

– Fotbollen förändras snabbt precis som Djurgården säger i intervjun, men för Djurgården är klivet stort eftersom man har hängt med dåligt i den svenska utvecklingen av fotbollen. 

– Man har verkligen möjligheterna och förutsättningar att vara en av Sveriges ledande klubbar inom damsatsningen men just nu är det inte verklighet. Andra klubbar som har en herrklubb i ryggen har helt enkelt i nuläget bättre förutsättningar än Djurgården, avslutar Stafhammar. 

TV:

2024-05-07T16:58:58Z dg43tfdfdgfd