HOPPADES På ATT TOMASSON SKULLE GRATULERA: ''DET GJORDE HAN INTE''

MALMÖ. Jon Dahl Tomasson fanns på plats på cupfinalen tillsammans med Kim Källström och Sebastian Larsson.

Men den forne MFF-tränaren var inte nere och gratulerade spelarna i samband med att laget vann straffsparksläggningen mot Djurgården.

– Det hade varit häftigt om han gjort det, säger Rieks till FD och skrattar. 

Sören Rieks hade det länge motigt i cupen med Malmö FF. Efter att själv ha vunnit med Blåvitt 2015 blev det i MFF finalförluster såväl 2018 som 2020 på bittert manér, först överkörda av Djurgården i Stockholm med 3-0 och därefter torsk i förlängning mot just IFK Göteborg efter avgörande från Alexander Farnerud.

Men vinden har onekligen vänt för Rieks och MFF i Svenska cupen. 33 års väntan var över 2022 när MFF vann straffsparksläggningen i finalen borta mot Hammarby och nu blev det favorit i repris, den här gången mot Djurgården på Eleda stadion där Lasse Berg Johnsen sköt in den avgörande straffen för MFF. 

– Det är svårt att jämföra cuptiteln mot Hammarby kontra nu, men det är alltid speciellt att vinna på hemmaplan med alla våra fans. Sedan var det så klart roligt att kliva in på bortaplan och vinna också, inte minst med tanke på att det var i Stockholm, säger Sören Rieks med ett leende.

När MFF vann staffsparksläggningen mot Hammarby för två år sedan sköts straffarna mot Hammarbys klack, men den här gången vann kapten Anders Christiansen slantsinglingen två gånger om mot Magnus Eriksson och därmed fick MFF både inleda straffsparksläggningen och skjuta mot sin hemmaklack.

– Psykologiskt tror jag det var oerhört viktigt, vi har blivit bra på lottningar nu, säger Rieks och syftar på hemmaplansfördelen mot MFF också fick i cupfinalen efter att laget under Rieks tidigare tre cupfinaler fått spela samtliga på bortaplan.

– Rent psykologiskt tror jag att det var jätteviktigt, inte minst att få skjuta framför våra egna fans. Promenaden från mittlinjen till straffpunkten är ändå ganska lång, säger dansken.

Såväl Besard Sabovic som Magnus Eriksson säger att Djurgårdens fans vann läktarmatchen, att det kändes som att Djurgården hade hemmaplan. Vad säger du?

– Svårt att säga, men jag tycker det var en fantastisk inramning. När man delade upp stadion så här i två delar… det var väldigt häftigt och vilket tryck! Det var lite som matchen på planen, att vissa perioder dominerade ena publiken och sedan dominerade den andra. Men jag har bara positivt att säga om inramningen, det var fantastiskt som sagt.

Sveriges förbundskapten, tillika danska fotbollsikonen, Jon Dahl Tomasson fanns på plats på Eleda stadion ihop med Kim Källström och Sebastian Larsson. 

När FD frågar Rieks om sin tidigare MFF-tränare (som vann dubbla SM-guld 2020-2021) gratulerade spelarna efter straffsegern på innerplan skrattar 37-åringen.

– Det hade varit häftigt om han gjort det, men det gjorde han inte. Jag såg honom inte, avslutar trotjänaren. 

TV: 

2024-05-02T11:29:51Z dg43tfdfdgfd