GAIS VANN GöTEBORGSDERBYT MOT BLåVITT – TROTS SEN REDUCERING

GÖTEBORG. Trots ett sent reduceringsmål föll IFK Göteborg i Göteborgsderbyt.

Gais vann med 2–1 – och går nu upp på en femteplats i allsvenskan.

Värt att notera är att som FotbollDirekt tidigare rapporterat om så placerades IFK Göteborgs stjärna Arbnor Mucolli på bänken när elvorna släpptes.

Med minuter kvar till avspark tvingades IFK Göteborg att göra en sen förändring. Enligt Discovery Plus var inte anfallaren Skjellerup redo för spel efter uppvärmningen och han ersätts i elvan av nyss nämnda Arbnor Mucolli.

Redan efter någon minut ropade Gais på straff när Axel Henriksson gick omkull i offensivt straffområde.

IFK Göteborg var det spelförande laget under matchinledningen och Gais hade svårt att ta sig upp på offensiv planhalva med bollen inom laget. De klara målchanserna var få, men de tuffa duellerna fler och det hettade till vid flera tillfällen.

I den 33:e matchminuten tog Gais ledningen. På ett frisparksinlägg utifrån petade Axel Henriksson in 1–0 till de grönsvarta – och stort jubel utbröt i hemmaklacken.

Även om Blåvitt fortsatt hade det mesta av spelet var hemmalaget långt ifrån ofarligt när man väl etablerade något form av tryck. I slutminuterna av den första halvleken kom Mervan Celik till ett fint läge från nära håll, men nickade högt över.

Ställningen i paus var 1–0.

– Vi spelar bra men vi måste skapa mer, men vi måste bara fortsätta, det kommer i andra halvlek. Det är en fin match, fin plan. Klart det inte var den bästa förberedelsen för mig, inför matchen, men så är det, sa Blåvitts Arbnor Mucolli till Discovery+ i halvtid.

Trots Gais-ledning var målskytten Axel Henriksson inte nöjd med den första halvleken.

– Det är kul att spela derby. Mycket kamp. Vi är lite fega, för när vi väl spelar kort kommer vi ju loss. Egentligen är det en dålig första halvlek av oss. De är lata på den ytan, de läste det inte liksom (angående målet), sa Henriksson. under pausvilan.

När den andra halvleken drog i gång ersatte Sebastian Ohlsson Sebastian Hausner på högerbackspositionen.

Blåvitt uppträdde frustrerat – mot både medspelare och domare, medan Gais gick för att utöka sin ledning. I den 62:a minuten kom Jack Cooper Love till ett superläge, men skottet blockades av Gustav Svensson.

Alexander Ahl Holmström satte även in ett fint inlägg till Gustav Lundgren, som inte fick kontroll på bollen.

Strax senare skulle 2–0 ändå komma när Harun Ibrahim satte en fin djupledsboll på Alexander Ahl Holmström. I den 76:e minuten lyfte 25-åringen in bollen bakom Elis Bishesari, som blev feltajmad i sin utrusning.

I den 94:e minuten reducerade IFK Göteborg genom Paulos Abraham – som skänkte hopp åt de blåvita supportrarna. Det blev nerv i slutsekunderna, men Gais redde ut och vann derbyt med 2–1.

Startelvor:

Gais: Krasniqi – Wängberg, Norén, Frej, Wendin Thomasson – Henriksson, Ibrahim, Milovanovic – Lundgren, Cooper Love, Celik.

IFK Göteborg: Bishesari – Hausner, Svensson, Carlén, Trondsen – Yalcouye, Pyndt, Thordarson – Santos, Mucolli, Abraham.