FEM PUNKTER: ”HON GLäNSER – HAR TAGIT öVER SHOWEN”

Omgång fyra av damallsvenskan bjöd på mycket fina mål, en del orosmoln och botten börjar nog sätta sig.

Här är Lovina Stafhammars fem punkter från omgången.

Piteås bakslag efter festen – födelsedagsbarn fick vinna

Katla Tryggvadottir ville ha tre poäng på födelsedagen mot ett trött, glatt och historiskt Piteå, och det var något den 19-åriga isländskan lyckades med i den 63:e minuten. Tryggvadottir är nu en av få som lyckats göra tre mål i Obos damallsvenskan efter fyra matcher.

Tre viktiga poäng för Kristianstad efter en svajig inledning, men egentligen hade Piteå behövt poängen för den efterlängtade dubbeln. Jag kan tycka att vi ska låta alla i Piteå få njuta av cupguldet och komma tillbaka starkare till nästa omgång.

Alice Bergström – värvades i skuggan av Nildén

Den före detta Djurgårdsspelaren Alice Bergström var en av BK Häckens värvningar till denna säsong. Men för mig hamnade värvningen i skuggan av Matilda Nildéns flytt från AIK, och jag var ganska osäker om Bergström ens skulle få speltid i stjärnspäckade Häcken.

Men Bergström fick det att bli tvärtom och jag hade fel. Hon fullkomligt glänser och har tagit över showen. Hon är äldre och kanske finns mer utrymme för henne att utvecklas just nu, men hon är en lysande stjärna på himlen och håller på att utvecklas till Häckens viktigare spelare. Kanske är det hon som vinner skytteligan?

Sthlm Derby - många fina mål och självkritik

Ännu ett stockholmsderby och denna gången på riktigt. Hammarby och Djurgården skulle drabba samman. Hammarby som tagit full pott och ett Djurgården som har imponerat så här långt. Känslorna gick att ta på och det var ovisst hur matchbilden skulle se ut. När startelvan kommer så saknas Hammarbys stora stjärna, Anna Tamminen och ersattes av publikfavoriten Moa Edrud. När matchen väl var igång var det Djurgården som hade övertag. Tove Almqvist fick göra matchens första mål och det är inte vilket mål som helst. Ett otagbart och snyggt mål utanför boxen. Men några minuter efter det kvitterade Hammarby.

Kapten och mittback Alice Carlsson gjorde en matchavgörande brytning och en löpning mot mål där hon fick bollen och sköt in den i mål. I andra halvlek hittade Hammarby sitt spel och Djurgården hade det tufft. Anna Jøsendal fick leka lite med bollen och vipps var 4–1 ett faktum, efter ett oerhört snyggt mål i krysset. Efter matchen var Djurgårdens Sessy Åsland självkritisk när hon fick frågan om Djurgårdens supportrar som bara var ett fåtal på Tele2, där hon sa något i stil med: “Ju bättre vi spelar, ju mer publik kommer.”

Förlust på övertidsmål igen – vad förföljer dem?

KIF Örebro är ett av två lag med noll inspelade poäng i serien. I tre av fyra spelade matcher har man släppt in mål på övertid – mot Hammarby, Växjö och Vittsjö. Vad är det för spöke som egentligen förföljer Närkelaget? Vi vet att deras backlinje är svår att ta sig igenom och att det ett stabilt försvarsspel. Men är det orken som tryter eller det mentala, med ”redan vunnit matchen”-tankar som blommar ut lite för tidigt? Mycket frågor och än så länge få svar, men de måste börja hålla tätt.

Rosengårds lekstuga

Fjolårstrean Linköping tog emot Rosengård i ett så kallat toppmöte, i ett till en början somrigt och soligt Linköping. Med Kapocs, Eckhoff och Selerud på bänken var det Linköping som snabbt stötte på patrull. Caroline Segers Rosengård hade en enkel dag på jobbet, mål efter mål efter mål och enorma ytor att spela på. I slutet av första halvlek så kom ösregnet och andra halvlek blev uppskjuten runt 40 minuter. Planen var vattendränkt av skyfallet, men på läktarhåll var det en hel del kritik mot den nya redan kritiserade gräsmattan.

I andra halvlek med Kapocs, Selerud och Eckhoff på plan var det ett helt annat Linköping. Matchen var ju i princip redan klar så Rosengård tog det lugnt, men nivån lyftes av dessa stjärnor på plan. Efter matchen var många ledsna och en hel del tårar kom. Men säsongen är lång och Linköping med sin gemenskap ska nog kunna bryta ihop och komma igen.

Omgångens ris: Linköpings nya matta som inte tål regn och som är kritiserat av många.

Omgångens ros: 100 allsvenska matcher för Växjös Alexandra Jonasson. Grattis!

AIK – Norrköping 2–3

Hammarby – Djurgården 4–1

Trelleborg – Växjö 1–2

Piteå – Kristianstad 1–2

KIF Örebro – Vittsjö 0–1

Linköping – Rosengård 1–6