"Då BöR SIMON STRAND SöKA SIG BORT FRåN BAJEN"

Inte en enda start så här långt.

Så länge Hammarby vinner är det fine, hävdar han själv.

Men fortsätter det så här är frågan om Simon Strand inte ska söka sig någon annanstans till sommaren.

Efter flera säsonger som ordinarie i Elfsborg valde Simon Strand att skriva på för Hammarby inför förra säsongen. Johan Larsson till höger och hemvändande Niklas Hult till vänster var två namn som av naturliga skäl gick före i Boråsklubben.

Flytten till Bajen kändes logisk och smart – och per omgående blev Strand en publikfavorit och en spelare i den grönvita startelvan. 

Vem minns inte när han mot just Elfsborg förra sommaren skötte segersången med Bajenklacken på Tele2 vilket fick Per Frick att reagera: “Han vill väl provocera. Nu brinner han helt plötsligt för Hammarby” sa Elfsborgsanfallaren i den mixade zonen varpå Strand svarade: “Så klart jag brinner för min klubb, Hammarby är mitt lag”. Det är sådant som piggar upp, tycker jag – och Strand är ju en spelare som berör.

Ytterbackens temperament och känslor på planen har varit en snackis sedan han lämnade Dalkurd för Elfsborg inför 2019 års allsvenska. Ibland har Strands kvaliteter glömts bort. Jag vill inte jämföra med Real Madrids gamla råskinn Pepe och Sergio Ramos, men även den världsklassduon kunde ibland förknippas mer med fult och rått spel snarare än vilka fantastiska spelare de var (och fortfarande faktiskt är i Porto respektive Sevilla). 

Strand har fått ett rykte om sig som en ful och tuff jäkel, men han är också en mycket fin ytterback och det har varit häftigt att se honom klättra i allsvenskan som en late bloomer – för han gjorde ju faktiskt sin första allsvenska säsong som 25-åring. 

Det har nu, sedan genombrottet i Dalkurd 2018, därför varit en ny och annorlunda sits att se Kim Hellberg bänka Strand i fyra raka allsvenska matcher. Efter premiären mot KFF pratade jag med Strand som var stor nog att konstatera: “Det är upp till tränaren att välja spelare. Om jag spelar eller är vid sidan av planen men vi vinner, nej då är det inga problem för mig”. 

Det där hedrar Strand och 30-åringen blir förstås än mer älskad i Bajenled av sådana citat, men frågan är om han ska vara kvar efter sommaren om den här trenden fortsätter. Unge Hampus Skoglund är ett spännande namn till höger i backlinjen och det är uppenbart att Shaquille Pinas har ett stort förtroende från samme Hellberg till vänster.

Jag tror flera allsvenska klubbar mått bra av Strand i sin startelva och han själv är tillräckligt bra för att inte sitta kvist. Att han är lika vass till höger som vänster gynnar honom förstås också. 

Nu är Strand en Stockholmskille och trivs säkerligen mycket bra med att vara tillbaka i huvudstaden snarare än Borås, men är det värt det för att sitta bänk i Hammarby? Det får så klart Strand avgöra, men jag tycker faktiskt lite synd om honom och den situation som han nu hamnat i. 

TV:

2024-04-24T15:04:23Z dg43tfdfdgfd